Verbouwing

Pardoes in the picture.

Om de millenials en hun voorgangers in de gemeente Opmeer van de straat te houden, is in 1981 jongerencentrum Pardoes uit de klei getrokken. Met disco-avonden voor tieners uit groep acht, jongeren die dansen op verschillende muziekstijlen onder het genot van een biertje en 35-plussers die lachen tijdens cabaretvoorstellingen, biedt Pardoes al tientallen jaren een variërend en breed assortiment aan voor ieder wat wils. Naast het eigen publiek fungeert Pardoes ook als thuisbasis voor andere organisaties zoals Gabberweek, De Uitdaging en HIP. “De woonkamer voor velen” aldus de huidige voorzitter, Thomas Vlaar.

Pardoes is oorspronkelijk begonnen in het oude pand tegenover de kerk aan de Herenweg. Tot jaren geleden het toenmalig bestuur de kans kreeg om door te gaan op een nieuwe locatie. Het pand voldeed niet meer en er was van meerdere kanten vraag naar een multifunctioneel gebouw. Het nieuwe pand was bij aanvang echter niet veel meer dan een lege badkuip, maar is toentertijd met een mooie groep geheel opgebouwd. Inmiddels zit Pardoes al ruim zeven jaar samen met Hikiwake, SJJO en Kracht&Vriendschap gevestigd in de Mutlifuncionele Accomodatie te Hoogwoud.

Pardoes wordt sinds het bestaan volledig overeind gehouden door vele vrijwilligers en natuurlijk het bestuur. Iedereen zet zich kosteloos in om tijdens het seizoen keer op keer weer een fantastische avond te organiseren. Van de voorbereiding tot bardiensten, van ’s morgens vroeg schoonmaken tot de volgende avond vergaderen. En dat werpt zijn vruchten af: De laatste tijd draait Pardoes erg goed, in seizoen 2017-2018 zijn er bijna 40 avonden georganiseerd waarvan 10 edities uitverkocht raakten. Ook is voor het eerst de grens van 5000 bezoekers overschreden.

Het intensieve gebruik van Pardoes eist na al die jaren ook zijn tol: het is tijd voor een nieuwe, frisse omgeving. Zo zijn begin 2017 de eerste plannen voor een grote opknapbeurt ontstaan. Sebastiaan Vlaar, beste vriend van Thomas en tevens interieurontwerper, zette zich deze keer ook weer volledig (vrijwillig) in om een passend ontwerp te maken, ditmaal vanuit zijn huidige woonplaats Dubai. De ontwerpen van Sebastiaan zijn nooit saai en tijdloos, maar altijd uitdagend en gedurfd.

Na meerdere skype-meetings en discussies via Whatsapp werd het tijd om de plannen te gaan realiseren. Tijdens de jaarlijkse vrijwilligers barbecue presenteerde Thomas de plannen aan alle vrijwilligers. Ook werd er direct een grote groepsapp opgestart met iedereen die wilde helpen met de verbouwing. Het uitdagende ontwerp vroeg veel van de vrijwilligers. Adrie Vlaar, vader van Sebastiaan, heeft samen met Tom de Boer een aantal avonden geholpen om de wandpanelen op de muur te krijgen. Alle panelen moesten in 45 graden op de wand, om een naadloos eindresultaat te creëren. Bas Maas en Dave Wagemaker gingen er met de kwast direct achteraan. De vaart moest er in blijven.

Ook de vele latten (totaal 290 meter eiken en 320 meranti latten) moesten in de lak. Totaal 2 keer gronden en een keer aflakken. Door de inzet van vele vrijwilligers gebeurde dit ook snel (en altijd gezellig). Roy Karsten, Desley Knijn en Tom de Boer zijn 3 volle dagen bezig geweest om de “paarse”-latten te monteren. Geheel vrijwillig plaatste zij de latten “kakstrak” tegen de muur! Al het materiaal om de paarse- en de eikenlatten te monteren zijn volledig gesponsord door Ruitenvisie.

Na een intensieve zomer, die veel heeft gevraagd van het bestuur en haar vrijwilligers konden we op 21 september onze “Housewarming” geven. Op 22 september werd er voor alle relaties, vrijwilligers en familie-leden een officiële opening georganiseerd. Met meer dan 250 bezoekers over twee dagen is het “nieuwe pand” klaar voor de aankomende 7 jaar.